Selecteer een pagina

Duurzaamheid is nog nooit zo belangrijk geweest. Steeds vaker houden we rekening met het milieu en maken we andere keuzes om bijvoorbeeld energie te besparen. Dit zien we terug in het doen van aankopen, in het wonen, maar zeker ook op vakantie. Zo zijn er ook steeds meer mensen die hun camper verder verduurzamen. Toch weet nog lang niet iedereen hoe ze dit moeten aanpakken. Voel jij er ook wel wat voor om je camper te verduurzamen? Maar heb je geen idee waar te beginnen? Laat je dan inspireren door de volgende drie tips.

1.   Maak gebruik van LED verlichting

Dolgelukkig ben je met de hulp van https://camper-elektra.com/. Dankzij hun hulp was je in staat om zelf de elektra in de camper aan te leggen. Maar hoe ga je deze elektra vervolgens gebruiken? Wat voor verlichting gebruik je bijvoorbeeld? Zeker wanneer je gedurende de wintermaanden reist, zal je regelmatig licht nodig hebben in de camper. Het is dan een fijn idee als de lampen lang mee zullen gaan en ook niet al te veel elektriciteit verbruiken. Probeer conventionele verlichting daarom te vermijden en kies voor LED. Deze zijn energiezuinig en beschikken over een veel langere levensduur.

Houd er rekening mee dat de meeste ledlampen ook gedimd kunnen worden, maar dat niet vanzelfsprekend is. Let hier dan ook goed op als je een dimmer aan wilt sluiten.

2.   Camper warm houden

Probeer zo min mogelijk gas te verbruiken in de camper. Op koude dagen wil je deze echter wel een beetje warm houden. Gelukkig zijn er ook andere alternatieven die veelal op stroom werken. Denk bijvoorbeeld aan een Chinese diesel kachel. Het elektriciteitsverbruik van deze kachel is nauwelijks te merken. Wel moet er natuurlijk een brandstof (in dit geval Diesel) worden gebruikt. De leverancier geeft hierbij een verbruik van 0,2 tot 0,5 liter per uur aan. Door bewust om te gaan met de kachel, kan het verbruik hierbij reuze meevallen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de verwarming enkel aanzet om de ergste kou uit de camper te krijgen en schakel hem dan weer uit.

Wist je dat er ook zogenaamde verwarmingsmeubels bestaan? Hierbij zitten er elementen in het hout verwerkt om extra warmte te geven. Dit is een prima methode om de camper aangenaam van temperatuur te houden en van meer comfort te genieten tijdens het zitten.

3.   Duurzaam koken

Heb jij nog altijd grote gasflessen nodig om op te koken? Dan weet je hoe prijzig dit de afgelopen jaren is geworden. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat we gas kunnen behouden. De overheid streeft immers naar een Nederland zonder gas vanaf 2030 en zet hier nu alvast de eerste voorzichtige stappen in. Ook voor jou betekent dit dus dat er een moment komt dat je niet meer op gas kunt koken. Genoeg reden dus om nu al die inductieplaat te installeren. Dat levert niet alleen heel veel gemak op, maar zorgt er ook voor dat je zelfvoorzienend kunt blijven.