De wind. In Nederland waait het (bijna) altijd, vooral aan de kust. Windmolens maken een groot deel uit van het Nederlandse landschap. Deze oude molens met hun vier wieken werden door de wind aangedraaid om zo in de molen koren te kunnen persen of om een zaag aan te drijven. De wind werd zo gebruikt om als energiebron voor zogeheten mechanische arbeid te dienen. Geen wonder dat we in Nederland nu nog steeds de wind gebruiken als bron van energie.
Laat maar waaien
Windenergie wordt nu opgewekt door grote witte molens. Niet iedereen vind ze even mooi, maar ze wekken wel heel wat energie op. Hoe harder het waait, des te meer energie kunnen de molens opwekken. Omdat het nog niet mogelijk is om al deze energie vast te houden, moet het direct worden verbruikt en hebben we dus veel windmolens nodig om huishoudens van stroom te voorzien.
Windmolenparken
Om horizonvervuiling zoveel mogelijk te beperken – dit is helaas niet altijd mogelijk – worden de molens bij elkaar geplaatst in zee, aan de kust of in de polder. Hierdoor ontstaan de zogeheten windmolenparken. Windmolenparken worden vooral geplaatst op plekken waar de wind het hardste of meest constant waait. Je zien dan ook veel parken in de Noordzee.
Energiepieken en -dalen
Een groot nadeel dat nog kleeft aan windenergie is dat opgewekte energie nog niet bewaard kan blijven. Dat wat wordt opgewekt, gaat dus meteen het stroomnetwerk op, om huishoudens van stroom te voorzien. Dat is fijn, maar als de wind plots gaat liggen of ineens sterk aantrekt dan ontstaan er respectievelijk energiedalen en energiepieken op het netwerk. Om apparaten, centrales en het stroomnetwerk hiervoor te beschermen, worden deze pieken en dalen zoveel mogelijk met energie van andere bronnen opgevangen.
De wind waait altijd
In Nederland kunnen we bijna wel zeggen dat de wind altijd waait. Vooral in de polder en aan de kust. Het is daarom een goedkope en vooral erg duurzame manier om energie op te wekken. Echter is windenergie nog relatief duur, omdat de bouw van de windmolens kostbaar is. Maar eenmaal gebouwd, verdient dit langzaam aan zijn geld terug en kunnen we genieten van duurzame, windenergie.
Vogels vangers
In het begin waren windmolens grote vogel vangers. Veel vogels vlogen tegen de rotorbladen aan, met alle gevolgen van dien. Door de ontwikkelingen op het gebied van windmolens is er een slagfrequentie gevonden, waar vogels geen of nauwelijks last van hebben. Er gebeuren minder ongelukken met vogels. Aan de andere kant mijden vogels windmolenparken zoveel mogelijk, zo wordt geconstateerd door boeren en natuurbeschermers.
Investeer mee
Windenergie heeft de toekomst. Het is duurzaam en dat is goed voor de aarde. Door windenergie af te nemen, investeer je mee in de bouw van windmolens en de ontwikkeling van het opwekken van energie uit wind. Het is makkelijk geregeld, door even met je energiemaatschappij te bellen en te vragen naar de mogelijkheden op het gebied van windenergie. Soms krijg je bij het overstappen een mooi welkomstcadeau. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een gratis slimme thermostaat bij het nieuwe energiecontract. Met zo’n slimme thermostaat ga je ook nog eens zuiniger om met jouw energieverbruik!