Selecteer een pagina

Heel lang was de TL de langst meegaande en zuinigste verlichtingsmodule. De zwakke punten waren meer van esthetische aard. De kleurweergave en de 'sfeer' van een kamer verlicht door TL's is niet bepaald warm. LED's brengen andere kwaliteiten met zich mee. Led TL Armaturen verbruiken ongeveer tweederde minder energie dan een TL. Dit lagere stroomverbruik maakt het mogelijk om de extra kosten van de aanschaf van LED-buizen in één jaar gebruik terug te verdienen in vergelijking met conventionele TL-buizen. Daarnaast gaan Led's tot wel vijf keer langer mee dan TL-lampen. Dit voordeel is vooral interessant voor professionals, aangezien TL-buis armaturen vaak aan hoge plafonds worden gemonteerd. Ze vereisen daarom de tussenkomst van technici die in staat zijn om op hoogte, op gondels of ladders te werken.

Verschillende soorten kunstmatige verlichting

Er zijn drie belangrijke soorten kunstmatige verlichting die jij moet kennen wanneer jij begint na te denken over verlichting in jouw huis. Zorg ervoor dat jij jouw ruimte overdag goed bekijkt wanneer de zon schijnt, voordat jij begint met Downlights kopen, om eventuele natuurlijke verlichting te observeren die helpt de ruimte op te fleuren. Dit zal helpen bepalen welke delen van jouw kamer extra verlichting nodig hebben. Er is omgevingsverlichting en dat is een zachte, bovengrondse verlichting die helpt bij het verlichten van een brede, open ruimte.

Taakverlichting en accentverlichting

Daarnaast heb je ook taakverlichting en accentverlichting. Taakverlichting is een gerichte verlichting die gericht is op een tafelblad, vaak een bureau of aanrecht. Werk waarvoor licht van dichtbij nodig is, zoals koken, naaien, schrijven en knutselen. En dan heb je ook accentverlichting. Accentverlichting is lokale verlichting die kan worden gericht op een deel van jouw huis. Het is breder dan taakverlichting, maar minder wijdverbreid dan sfeerverlichting. Accentverlichting kan een gebied of object in de kamer benadrukken.