Selecteer een pagina

Ieder wooncomplex, bijvoorbeeld een flatgebouw of appartementencomplex, heeft een zogenaamde vereniging van eigenaren, oftewel een VvE. Leden van deze VvE zijn alle woningeigenaren binnen dit complex. De VvE is verantwoordelijk voor het behartigen van gemeenschappelijke belangen, wat gebeurt onder leiding van het VvE-bestuur.

Ook dit bestuur bestaat uit leden, meestal bewoners. Niet altijd heeft men voldoende tijd of expertise om een VvE met succes te besturen. Dit leidt regelmatig tot fouten en financiële tekorten.

Daarom kiezen steeds meer VvE’s ervoor om VvE beheer uit te besteden. Een professionele VvE beheerder heeft diverse voordelen. Daarnaast kan een VvE beheerder ook helpen bij verduurzaming, soms voordeliger dan wanneer de VvE dit zelf zou regelen.

De volgende drie maatregelen kunnen helpen om het complex te verduurzamen.

1. Verlichting vervangen

Nog altijd is in veel panden verouderde verlichting te vinden die meer energie verbruikt dan noodzakelijk. Hoewel de gloeilamp inmiddels toch echt tot het verleden behoort, zijn ook spaarlampen lang niet zo zuinig als mogelijk.

Door over te stappen op led-verlichting kan veel energie bespaard worden. Niet alleen is led zuiniger in het energieverbruik, ook gaat led-verlichting over het algemeen langer mee.

De tijd dat led-verlichting ongezellig oogt is voorbij: er zijn diverse soorten mogelijk die goed passen in een huiselijke sfeer.

2. Ramen

We kennen enkelglas en dubbelglas, maar niet ieder dubbelglas is hetzelfde. Verlies van warmte kan tegen worden gegaan door te kiezen voor moderne ruiten in een modern kozijn. Het verlies van warmte kan effectief worden tegengegaan, waardoor er bespaard kan worden op de stookkosten.

Bij een grote onderhoudsbeurt is het mogelijk om voor het gehele complex de ruiten te vervangen. Meestal kan dit met korting wanneer er een VvE beheerder actief is voor de VvE. Een lokale VvE beheerder heeft niet zelden deals met vaste leveranciers of aannemers, waardoor de VvE geld kan besparen.

Een lokale VvE beheerder is dan ook belangrijk. Bevindt het complex zich in Rotterdam, dan is een VvE beheerder uit Rotterdam dus de beste keuze.

3. Isolatie

Afhankelijk van de leeftijd van een pand, kan het zijn dat de isolatie is verouderd. Door de isolatie te vernieuwen kan op jaarbasis veel geld bespaard worden. Het is verstandig om een berekening uit te voeren om te achterhalen wanneer de investering voor nieuwe isolatie zich heeft terugverdiend.

Het verbeteren van isolatie kan onderdeel zijn van het meerjarenonderhoudsplan, dat iedere VvE moet hebben.