Selecteer een pagina

Hoe leef je milieuvriendelijker?

Tegenwoordig wilt iedereen milieuvriendelijker leven. Veel bedrijven adverteren door middel van ecologische producten. Veel jongeren strijden om de wereld een betere plek te maken. Alleen doet nog lang niet iedereen mee. Sommige mensen weten niet wat ze moeten doen om groener te leven. Om te zorgen dat de wereldbevolking steeds meer helpt met het verbeteren van de aarde, is het wel belangrijk om te weten wat je precies voor de wereld kunt betekenen. 

 

Gebruik duurzame energie in het huishouden

Eén van de meest schadelijke oorzaken van de opwarming is de uitstoting van grijze energie. Onder grijze energiebronnen valt energie die op een gegeven moment op raakt. Deze energiebronnen zijn ook erg schadelijk voor het broeikaseffect. 

 

Wanneer je overstapt op duurzame energie, merk je het verschil tussen groene en grijze energiebronnen. Groene energie zoals zonlicht en wind raken nooit op. Dit is wel het geval met niet-duurzame energiebronnen zoals fossiele brandstoffen. Bij opwekking van grijze energie komt er veel CO2 (koolstofdioxide) in de lucht vrij. Deze stof speelt een grote factor bij de opwarming van de aarde. Daarom is het handiger om herbruikbare energie te gebruiken. 

 

Groene stroom is dus erg belangrijk voor de toekomst. Om een duurzame energiebron te gebruiken, installeer je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. Daarnaast is zonne-energie niet alleen milieuvriendelijker, maar is het ook gunstig voor je portemonnee. Bespaarpartner is bijvoorbeeld een bedrijf wat zich in zonne-energie specialiseert. Zo kun je eenvoudig zonnepanelen laten installeren zonder dat het een fortuin kost. Het is wel belangrijk om te kijken naar de soorten zonnepanelen, want huizen verschillen van elkaar. 

 

Wat is jouw ecologische voetafdruk?

Weet je eigenlijk hoeveel impact jouw levensstijl op de aarde heeft? Dit heet de ecologische voetafdruk. Het begrip telt hierin je woonsituatie, voeding, vakantie en algemene levensstijl mee. Wanneer je niet op de hoogte bent van jouw voetafdruk, is dit makkelijk op te zoeken. Meerdere officiële websites bieden hun eigen quiz aan. Zo ontdek je wat voor impact jouw levensstijl heeft. 

 

De gemiddelde Nederlander heeft een mondiale voetafdruk van zo’n 6,2 hectare. Het gemiddelde van de wereldbevolking hoort 1,8 te zijn, maar dit getal is 2,7 hectare per persoon. Dus het gemiddelde persoon gebruikt maar liefst 30 000 m² ha. Dit getal zou dus bijna 50% omlaag moeten om het gewenste aantal te bereiken. 

 

Er zijn veel kleine aanpassingen die je in je leven kan maken. Je kunt bijvoorbeeld overstappen op groene stroom, vaker het openbaar vervoer of de fiets nemen, minder ver reizen en nog veel meer. Door samen te werken verbeteren we de toekomst voor de wereldbevolking en de aarde.