Selecteer een pagina

3D printen is tegenwoordig heel gemakkelijk. Dat komt mede door het gebruik van PLA filament. Het is het soort materiaal dat gemakkelijk te benutten is om allerlei soorten ontwerpen goed uit te werken. Het is voor zowel een hobbyist als voor zakelijke doeleinden een goed bruikbaar materiaal. Dit heeft onder andere te maken met de flexibiliteit ervan. Daarnaast is het ook nog eens zo dat er veel mee te ontwikkelen is. Daardoor kan het dus in iedere situatie een waardevolle bijdrage leveren aan het ontwerp. Dit is voor veel werk met de 3D printer van belang.

Wat is PLA voor materiaal?
PLA filament is materiaal dat gemaakt is van Poly Lactic Acid. Dit is een alternatief voor plastic. Het is dus zelf geen plastic. Het is een materiaal dat gemaakt wordt uit plantaardige stoffen. Het gebruik van PLA is mogelijk in heel veel verschillende soorten 3D printers. Dit komt onder andere doordat er maar weinig voorwaarden zijn om het middel op een goede manier te gebruiken. Zo hoeft de printer bijvoorbeeld niet voorverwarmd te worden. Ook kan het tegen de nodige snelheden werken. Dit zijn allemaal voordelen waar iedereen van kan genieten bij het ontwerpen ermee.

Varianten van PLA
Het is ook zo dat PLA filament in meerdere vormen op de markt te vinden is. Zo is er de gebruikelijke reguliere vorm. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten van de reguliere vorm die een kleur hebben meegekregen dankzij het gebruik van pigment. Daarnaast is er Tough PLA. Dat is een versterkte variant met daarin bijvoorbeeld deeltjes van carbon of glasvezel. Tot slot zijn er ook soorten met specifieke kenmerken, zoals bijvoorbeeld UV-resistentie. Er worden nog altijd nieuwe varianten ontwikkeld. Daardoor is PLA op alle mogelijke manieren te gebruiken. Dit maakt het wel heel aantrekkelijk voor veel ontwerpers.

Zelf werken met PLA
Wie een 3D printer gaat gebruiken, kan veel hebben aan het gebruik van PLA filament. Het is fijn om er direct mee aan de slag te kunnen. Het is fijn om een ontwerp voor ogen te hebben en dit direct te kunnen uitwerken. Het is ook nog eens zo dat het gemakkelijk te combineren is met andere materialen. Het is om die reden ook zo dat PLA wel heel vaak gekozen wordt. De voordelen wegen dan ruimschoots op tegen de nadelen. Ook de specialist zal vaak het gebruik van PLA aanraden voor het maken van bepaalde ontwerpen. Dit is ook een belangrijke overweging.