Underlayment wordt vandaag de dag steeds vaker gebruikt. Bijvoorbeeld voor meubels. Op het internet word je doodgegooid met allerlei foto’s. Van oorsprong kunnen we underlayment definiëren als constructieplaat. Dat is tevens de wijze waarop ze het meest voorkomen in de wereld van de bouw. Hierbij kun je denken aan wanden, vloeren en daken. Maar welke soorten underlayment heb je nu precies? Daar geven we in dit artikel een antwoord op. We willen je graag helpen. Zodat jij weer vooruit kunt.
Wat is het nu precies?
Underlayment kan worden gedefinieerd als houten plaatmateriaal dat wordt gebruikt als constructieplaat. De plaat staat hierom ook wel bekend als constructiemultiplex. Dit is ook hoe hij in de meeste assortimenten bekend staat. Dus wanneer je hem in een bepaalde winkel niet kunt vinden dan moet je wellicht vragen naar een constructiemultiplex. Underlayment is vaak iets vlakker dan normaal multiplex en de uitstraling is iets wilder. Vroeger werd het een stuk minder gebruikt als zichtwerk. Vandaag de dag is het vooral iets wat dient voor de uitstraling in plaats van de functionele aspecten.
Constructie en opbouw
Underlayment zegt eigenlijk ook iets over de toepassing. Het is namelijk een basisplaat die dient voor vloeren op de balklaag. In werkelijkheid wordt underlayment beschreven als iets wat breed kan worden ingezet.
Underlayment is eigenlijk een plaat van multiplex met een messing en met een groef. De groef zorgt ervoor dat de platen goed en strak in elkaar kunnen worden geschoven of gelegd. Underlayment bestaat ook uit een oneven aantal fineerplaten die kruislings worden verlijmd. De dikte die het vaakste voorkomt in Nederland is 18 millimeter, maar ook 9 millimeter, 12 millimeter, 15 millimeter en 21 millimeter zijn vaak voorkomende maten.
Toepassen van underlayment
Underlayment op maat wordt meestal gebruikt als toepassing voor de vloer, de wand of het dak. Meestal is de plaat de basis van iets groters. Vervolgens wordt de plaat afgewerkt. Dit kan bijvoorbeeld met een afscheiding van een gipsplaat of isolatiemateriaal. Underlayment is constructiemateriaal van lichte aard, dit is een vrij aanzienlijk voordeel. Ten op zichte van massief hout, steen of beton heb je dan toch echt een hoop meer aan underlayment.
Wat vooral belangrijk is, is de juiste afwerking van het materiaal. Op deze manier voorkom je fouten in de constructie. Neem hier dus de tijd voor en zorg dat dit in onder is. Hetzelfde geld met de bouw van een huis, wanneer de fundering niet in orde is, stort het huis is. Dit is precies zo met underlayment, als het underlayment in de constructie niet goed is afgewerkt krijg je een foute constructie.
Bron: jouwinboedel.nl