Selecteer een pagina

In je woning heb je allerlei verschillende soorten schakelaars zitten. Schakelmateriaal wordt gebruikt voor verschillende redenen. Zo zit er in de keuken vaak een schakelaar om lucht af te zuigen, maar heb je natuurlijk ook verschillende lichtschakelaars om het licht aan en uit te zetten. Voor de meeste mensen lijken alle lichtschakelaars hetzelfde, maar toch zitten er genoeg verschillen tussen de soorten lichtschakelaars die er zijn.

 

Wisselschakelaar

De schakelaar die de meeste mensen kennen is de eenvoudige wisselschakelaar. Deze schakelaar gebruik je om één lichtpunt vanuit één of twee plekken aan en uit te zetten. Door dit staat de wisselschakelaar bekends als de enkelpolige schakelaar. Op de meeste plekken in je woning zul je deze schakelaar vinden.

 

Kruisschakelaar

Wanneer je één lichtpunt vanuit meer dan twee plekken wilt bedienen, dan heb je een kruisschakelaar nodig. Bij deze schakelaar worden er dan ook vier aansluitpunten gebruikt. Dit kan handig zijn wanneer je een licht in de woonkamer vanaf meerdere plekken aan en uit wil kunnen zetten.

 

Serieschakelaar

Wil je twee lichtpunten vanuit één plek aan- en uitzetten? Dan is een dubbele schakelaar, oftewel een serieschakelaar, de oplossing voor jou. Het is simpelweg één inbouwdoos met twee wisselschakelaars erin.

 

Overige schakelaars

Dit waren wel de bekendste schakelaars op de markt. Hiernaast zijn er ook nog trekschakelaars en bewegingsschakelaars. Deze hebben uiteindelijk dezelfde werking, maar zijn net iets anders. Denk goed na over welke schakelaars jij nodig hebt wanneer je een lichtpunt aanlegt in je woning.